Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

A trauma hatása a gyerekek életkora szerint

A kutatók és a pszichológusok nemrégiben elkezdték felismerni, hogy a gyerekek tünetei különböznek a felnőttekétől, ezért néhány tünet esetében életkorra jellemző megjelenési formákat is megfogalmaztak.
Növekedése során a gyerek különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül, és minden egyes szakaszban szembe kell néznie valamilyen speciális kihívással. Ezeket fejlődési krízisnek vagy konfliktusnak is szokták nevezni. Bár a konfliktusok soha nem tűnnek el teljesen, a gyermeknek elégséges módon kell megoldania őket ahhoz, hogy a következő fejlődési szakaszba léphessen.

2 éves kor előtt

A kisbaba bizalma a környezete és az emberek iránt a gondozójával folytatott interakciókon keresztül alakul ki. A bizalom akkor fejlődik ki, ha a szülő biztonságot, élelmet, melegséget, megnyugvást és testi közelséget biztosít. A baba bizalmatlansággal és szorongással reagál környezetére, ha szükségleteit nem elégítik ki, ha következetlen bánásmódban részesül, ha nem biztosított a számára egy másik ember fizikai közelsége, vagy egy gondoskodó felnőtt jelenléte.
Az egészen kicsi gyerekek gyakran csupán néhány PTSD tünetet mutatnak, méghozzá olyanokat, melyek nem különösebben ismertek, és nincsenek felsorolva a jellegzetes tünetek között. Az első életévekben még másként működik az emlékezet, mint később: ebben az életkorban még csak az ún. „viselkedéses memória“ aktív. Ebben az életkorban izgatottság, visszahúzódás, sírás, alvás- vagy evészavar, fejlődési visszamaradottság és regresszió utalhat az elszenvedett traumára.
Kisgyerekeknél a traumáról szóló szorongáskeltő álmok néhány hét után átalakulnak szörnyetegekről, fenyegető veszélyekről, vagy mások megmentéséről szóló általános rémálmokká.
Kisgyerekek általában nem élik át újra a traumát, az esemény inkább az ismétlődő játékokban tér vissza.

2 és 6 év között

A második fejlődési szakaszban kezdődik meg a járás és a nyelvfejlődés. A gyerek ilyenkor már több tárgyra és emberre is képes kiterjeszteni a figyelmét. Támogató környezetben a tárgyakkal és emberekkel végzett tevékenység a gyermek autonómiájának fejlődéséhez vezet, illetve ahhoz, hogy a gyerekben kialakuljon saját értékességének, kompetenciájának tudata. A korlátozás ezzel szemben csökkent önértékeléshez vezethet.
A trauma az alábbi következményekkel járhat:

Iskolás korú gyerekek (6-11 évesig)

Azok a gyerekek, akik nem érzik magukat biztonságban, és nem veszi őket körül melegség, kevesebb sikerrel oldják meg ennek és a rákövetkező fejlődési szakasznak a krízisét. Amennyiben a korábbi krízisek megoldatlanok, a gyerek kívánságai pedig kielégítetlenek maradnak, a gyerek értéktelennek, kétségbeesettnek fogja érezni magát, továbbá alacsony lesz az önértékelése.
A trauma tünetei lehetnek: felelősségérzet és bűntudat félelem az érzésektől

Fiatal serdülők és serdülők (12-18 év)

Forrás: http://mek.oszk.hu/15900/15924/15924.pdf Back up the children–Állj mellette! A traumatizált gyermekek támogatásának alapjai


tovabb