Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

a serdülés kibontakozása

Pubertás

Ez a korszak a serdülés kibontakozása, tetőzése.

Fizikai változások

Néhány pszichikus jellemző

E korszakra jellemző érzelmek

bizonytalanság, feszültség, szélsőséges hangulatok, lehangoltság, agresszió, rajongás

A kamasz viszonya környezetével

Mivel a felnőtté válás folyamat a gyermeki lét elvesztésével jár, a kamasz saját nemű szülővel szembeni ellenállással könnyíti meg az amúgy fájdalmas leválást - nem szabad ezt általános ellenségeskedésnek kezelnünk.

A kamasz rajonghat olyan felnőttekért, aki értéket képvisel számára: igazságos, jó, megértő, humánus, okos, bölcs emberek.

Az egyénieskedés megnyilvánulhat a viselkedésben: hangos nevetések, erőteljes reakciók, vagy külső szignálokban: feltűnő ruhadarabok, nem megszokott frizura stb. viselése.

Hogyan segíthetjük a gyermekünket?

Otthon továbbra is biztosítanunk kell szeretetünkről, elfogadásunkról és fenn kell tartanunk az egyértelmű szabályokat, hogy gyermekünk biztonságban érezhesse magát mellettünk.

A kamasznak okos, de tapintatos irányításra van szüksége, hiszen annyi érzelem közepette nem tudja, hogy melyik reakció valóságos mértékű.

Fontos, hogy a gyermek őszinte családi légkörben nevelkedjen, így a kételyeiről, kérdéseiről, hibázásokról is mer majd beszélni.

Nem szabad elfelejteni, hogy ez az átmeneti kor nagyon leterheli e gyermek szervezetét és idegrendszerét, segítenünk kell neki. A kamaszkor sajátos viselkedésével együtt szeretettel támogassuk Őt e változás során, hogy egészséges lelkületű boldog felnőttként élhessen majd.

Felhasznált irodalom:
Murányi-Kovács Ednréné: A serdülőkor


 


tovabb bövebben bövebben bövebben