Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

Mozaikcsaládok nehézségei a kineziológiai oldások tükrében

Napjainkban egyre gyakoribb az a párkapcsolati képlet, ahol az egyik fél már rendelkezik gyermekkel. Sok esetben tapasztalom, hogy az ilyen kapcsolatokat terheli a múlt, ezért nagyon fontos, hogy a párkapcsolat alapját a megszokottól eltérő módon építsük ki az elfogadás mentén.

Ha ilyen kapcsolatban élsz, szükség van egy kicsit több figyelemre, egymásra hangolódásra.

A felmerülő érzelmi nehézségeket érdemes kommunikálni és megoldást találni a problémára, mert csak abban az esetben tud működni az új kapcsolat, ha minden résztvevő elégedettséget és szeretetet érez.

Íme a leggyakrabban felmerülő érzelmi nehézségek:

• az elvált fél kudarcélménye

A válás feldolgozása nagyon fontos, mert sok esetben gátja az új gyermek vállalásának lehetőségét. A kudarcélmény bennrekedése alkalmatlanság érzéséhez vezet, ami eleve kizárhatja az újbóli családalapítást. Ha észreveszed, hogy párod nem mutat bizalmat a jövő felé és egyre csak a múlt negatív élményeit sorolja, szelíd ráhangolódással tereld a jelen felé – vagy küldd el szakemberhez.

• ellenérzések a gyermekekkel szemben/gyermekektől

Szerintem a gyermek egy plusz szeretetvonal, aki felébresztheti a gyermek utáni vágyat, vagy a gondoskodás mentén erősítheti az anyai ösztönöket. A féltestvérek között erős testvéri kötelék is kialakulhat, és egymás támaszai lehetnek a változás időszakában.

• féltékenység az exre

Itt leggyakrabban az ex a jelen kapcsolatra gyakorolt hatását látom problémának. Mivel a gyermekek örök kapcsot jelentenek, ezért a figyelem és az idő megoszlik a múltbeli és a jelenlegi család között. Nagyon fontos, szerintem értékelni mindazt a figyelmet, aktivitást, amit a párod a gyerekek felé mutat, mert ez jelzi a felelősségét és a kötődését.

• bizonytalanság:

Csak az új kapcsolatba történő teljes belehelyezkedés hozhatja meg a stabilitás érzését. Nem a múlt árnyékában kell működni, hanem a jelenre fókuszálni és megtölteni a napokat közös élményekkel, minőségi együtt töltött idővel, természetesnek véve, hogy az egységbe a párod gyermekei is beletartoznak.

• tisztázatlan anyagi kérdések:

Meg kell érteni, hogy a gyerektartás a közös anyagi teherviselés kritériuma, ami jár a gyermeknek – tehát nem a közös új élettől vonják el, hanem ez egy fizetési kötelezettség mit pl. egy lakáshitel. Ezzel kalkulálni kell a jövőben és nem válthat ki haragot, mert attól, hogy a szülő elvált, a gyermek felé anyagi segítőként is jelen kell lennie. Az anyagiakat már a kapcsolat elején érdemes tisztázni, mert így tudjátok tervezni közös életetek anyagi gyarapodását.

3 alappillér az új szerkezetben:

• elfogadás

• a jó meglátására való törekvés

• megtalálni mindenki helyét az új képletben


El kell fogadni a mozaikcsalád sajátosságát és nem haragudni a múltra, hiszen ez a tapasztalat hozzásegítette a párodat, hogy átértékelje az életét és lehetőséget teremtett, hogy a közös örömök mentén felépítsetek egy mindkettőtök számára teljesebb jövőt.


tovabb bövebben bövebben bövebben