Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

az integrált személyiség

Az oldások során minden esetben szembesülünk olyan múltbeli élményekkel, melyeknek hatása a jelenben, mint gátló tényező működnek. Azok a stresszhelyzetek, amiket nem tudunk feldolgozni a személyiségfejlődésünk során sok esetben olyan tüneteket okoznak, melyek akadályozzák a felnőtt működés megélését.

Hogyan alakul ki a felnőtt integrált tudatú személyiség?

A kérdés megválaszolásához segítségül hívom a wilberi tudatlétrát.

Többféle fejlődéslélektani vonal van, két kedvencem az Erikson és a Ken Wilber által megrajzolt irány. Most egy kicsit a wilberi gondolkodásba szeretnék nagyon egyszerűen belemenni a könnyen fogyaszthatóság jegyében. Az elmélet zseniális, de Wilber művei elmélyedést követelnek. Hatalmas irodalma van az integrál szemléletnek, itt csak a felszínt szeretném bemutatni.

Wilber szerint az ember 9 fejlődési fokon halad át az évek során. Minden egyes lépcsőfok újfajta ismeretet, újfajta világképet, újfajta éntudatot hordoz. Ha nem ér minket sérülés, akkor szép sorjában megéljük a szinteket és integráljuk a tudatunkba a tapasztalatokat és kiegyensúlyozott felnőtt személyiséggel harmonikus felnőtt életet tudunk teremteni magunknak.

Azonban, ha az egyes lépcsőfokoknál sérülés éri a lelkünket, az énünk egy része le is szakadhat és ez az énrész később állandó figyelmet követel magának hol az elfojtáshoz, hol a téves működés fenntartásához.

A wilberi 9+1 szint a következő:

0. szint: prenatális szint
1. szint: fizikai-szenzoros szint
2. szint: fantazmikus érzelmi szint
3. szint: leképező elme szintje
4. szint: szabály / szerep elme szintje
5. szint: racionális elme
6. szint: integrált tudat szintje
7. szint: okkult szint
8. szint: szubtilis szint
9. szint: kauzális szint

 


tovabb