Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

A nem tervezett gyermek

A házasság, az utódnemzés, a gyereknevelés nem lehet csupán őrült szerelem következménye. Miután egy nő és egy férfi már jól ismeri egymás lelki és fizikai tulajdonságait, még kölcsönös bizalmat, tiszteletet és felelősséget is kell érezniük egymás iránt. Erre épülhet a házasság. Csak így lehet biztonságos a kapcsolatuk, és csak ezek után gondolhatnak utódok létrehozására. Emberi életet létrehozni csakis ilyen feltételek mellett szabad.

Tendzin Gjaco dalai láma

A nem tervezett gyermek felnőtt tünetei az oldások tükrében

Tapasztalataim szerint a nem tervezett gyermeknek felnőtt korában két fő blokkal kell szembesülnie.

Az egyik az állandó megfelelési kényszer, hiszen megtanulta gyermekként saját magát háttérbe szorítani és a környezetének minden rezdülését figyelve, a szülők/tekintélyek elismerésére várva megtett mindent, hogy a szülők életét könnyebbé tegye.

A másik tünet az állandó bizonytalanság a saját személyével és az útjával kapcsolatban. Nehezen hoz döntéseket, sok esetben minden lépéskén gátló tényezőként megjelenik az újtól való félelem.

Mivel a sérülés fogantatáskori, gyakran végigkíséri a magzati létet. Vajon megtartanak-e? Vajon örömmel fogadnak-e? Ez az attitűd személyiségvonásként beépülhet az énképbe és felnőttként is várja a környezet rábólintását a létjogosultságára.

Kapcsolati szinten is megjelenhet a kezdeti stressz hatása. Mivel a gyermek elutasítottságból indult, ezért a kötődési készség is sérült. Előfordulhat, hogy nem képes valódi bensőséges kapcsolatok kialakítására, mert tudat alatt hordozza a bizonytalanságot. Mindig ott az esélye, hogy esetleg nemet mondanak rá. Jellemzően alárendeli magát a kapcsolatokban.

Mit lehet tenni felnőttként?

  • Első lépésként önismereti szinten felfedni valódi érzéseket, szükségleteket.
  • Megtanulni kinyilvánítani az igényeket, határokat.
  • A cél saját értékek megerősítése, saját célok kitűzése, saját örömök megtalálása.
Az újonnan felfedezett én már felnőtt erővel rendelkezik és sikeresen tud haladni a kiteljesedés felé.

tovabb