Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

a nárcisztikus pár


A nárcisztikus működés kialakulása a koragyermekkora tehető. Az egészséges személyiségfejlődéshez szükséges, hogy a gyermek már az első perctől azt érezze, hogy ő fontos és igényeit figyelembe veszi a környezete. Ha nem kap elég reflektálást a jelzéseire, egyedül marad a kielégítetlen vágyaival és a világ fokozatosan szűkül számára. A gyengédségigény ki nem elégítése azt eredményezi, hogy a szeretetlen gyermek magát fogja szeretni és hiányosan fejlődnek ki a külvilághoz, környezetéhez fűződő kapcsolatai.
Ez a nárcizmus.

Hogyan viselkedik egy nárcisztikus személy a párkapcsolatában?

Néhány mozzanat, ami a nárcisztikus működésről árulkodik:

Oldási tapasztalataim azt mutatják, hogy nárcisztikus partnerrel élni sok esetben fájdalommal, mellőzöttséggel, lemondással és elfojtott haraggal jár. Ha ilyen a párod és nem tudsz változtatni, hasznos lehet, ha szánsz időd saját örömterületeid kialakítására, sportra, relaxációra és önfejlesztésre.

A hangos hatalmi játszmák mögött egy kisebbrendűséggel küzdő, gyakran rémült gyermek rejtőzik, aki attól fél, hogy nem lesz fontos.

Végleges megoldást szerintem a nárcisztikus személy számára a pszichodráma /kognitív terápia/ asszertív kommunikácó hozhat.

 


tovabb